Can You Sell a House With Power of Attorney in California?
Short answer: Yes, you can sell a house with power of attorney in California if the document grants authority over real property, the principal is still alive, and the POA is notarized so it can be recorded. The agent signs the deed for the principal, and the sale must serve the principal, not the agent.
Yes, an agent can sell a house on someone else’s behalf in California under a power of attorney — but only if the document specifically grants authority over real property transactions, and only while the principal is still alive.
The same closing mechanics apply once that authority is confirmed, including in a straightforward cash sale like the one we outline for Bellflower, CA. A generic “handle my finances” POA will not get you past a title company.
Here is what the document actually has to say, and what happens the moment that authority disappears. The same as-is disclosure duty applies regardless of who signs, including in an HOA-governed sale like the one in Anaverde, CA.
Related research: If the property sale is time-sensitive, compare current conditions in our California Housing Inventory & Market Speed Report 2026.
What the Power of Attorney Must Actually Say
California’s Uniform Statutory Form Power of Attorney treats real property transactions as its own separate category of authority under Probate Code §4450. On the standard form, the principal has to specifically initial or check that box — it is not bundled into general financial authority.
If someone used a custom special or limited power of attorney instead of the statutory form, that document has to expressly say the agent can sell, convey, or encumber real property. Escrow and title companies read this language closely, and they will not insure a sale on an ambiguous grant.
How the Agent Has to Sign at Closing
Civil Code §1095 sets the exact signing format: the agent signs the principal’s name to the deed, then signs their own name identified as attorney in fact.
Escrow will typically also want the POA document itself — or a certified memorandum of it — recorded with the county recorder where the property sits, either before or concurrently with the deed, so there is a public record supporting the agent’s authority to convey title.
The Moment This Authority Disappears
A power of attorney ends automatically the instant the principal dies. There is no grace period and no exception for a sale already in progress. If escrow is mid-transaction when the principal passes, the sale stops immediately — the agent’s signature is no longer valid on anything.
From that point, the house can only be sold by whoever has legal authority over the estate: an executor or administrator once probate opens, or a successor trustee if the property was in a living trust.
We’ve covered how to work out whether probate applies to an inherited house, and separately what authority an executor actually has once appointed. Families using a POA to manage an aging parent’s affairs should plan for this transition before it becomes urgent, not after.
Durable vs. Non-Durable Matters Before Death, Too
A non-durable power of attorney ends the moment the principal becomes incapacitated — which defeats the purpose for most families setting one up in the first place, since incapacity is usually exactly when the authority is needed.
A durable power of attorney survives incapacity and stays valid until death (or until the principal revokes it while still competent).
If you’re setting one up specifically so an adult child can sell a parent’s house if the parent later cannot manage the transaction, the document needs to say it is durable, and it needs the real property authority discussed above.
Both boxes have to be checked; one without the other leaves a gap nobody notices until closing.
Can I Sell My Parents’ House With Power of Attorney?
Yes, as long as your parent is alive and the POA covers real estate. Before you list or accept an offer:
- Read the POA for real property authority (the real property box on the statutory form, or express sale language).
- Confirm it is durable if your parent has lost capacity.
- Check whether it is “springing”, meaning it only takes effect on a doctor’s finding of incapacity. If so, title will want that written finding.
- Send a copy to escrow early so the title officer can approve it.
- Keep the sale proceeds in your parent’s name, not yours.
When Selling Under a POA Is the Wrong Move
If the principal is still mentally capable of understanding and signing for themselves, let them sign.
Using a power of attorney to complete a sale on behalf of someone who could still make that decision — even slowly, even reluctantly — is exactly the pattern that draws challenges from other family members later, and title companies and buyers both get more cautious when they sense that dynamic.
A POA is a tool for genuine incapacity or genuine unavailability (deployment, hospitalization, living out of state), not a shortcut around a disagreement.
If you’re the agent and something about the situation feels contested, get independent legal advice before you sign anything, and see what a recorded deed can and cannot fix once a sale is already questioned.
If you have valid authority to sell and want a no-obligation cash offer, Cash Home Buyers CA can work directly with the agent and the title company on timing. You can also see our Google listing for reviews and contact details.
Power of Attorney House Sale FAQ
Can a POA sell a house without the principal’s consent?
A POA lets the agent act without asking each time, but the agent must act in the principal’s interest. If the principal is competent and objects, the agent should not sell. A principal who is competent can also revoke the POA at any time.
Does a power of attorney to sell property need to be notarized in California?
For a house sale, yes in practice. California lets some POAs be witnessed instead, but the county recorder only records an acknowledged (notarized) document, and title companies want the POA recorded with the deed.
Can the power of attorney sell the property to themselves?
Only with great care. California Probate Code §4232 requires the agent to act solely in the principal’s interest and avoid conflicts of interest. A below-market sale to the agent or a relative invites challenges, so get legal advice and an independent appraisal first.
Can I sell my parents’ house with power of attorney after they die?
No. The POA ends at death. The executor, administrator or successor trustee sells the house instead.
Will a cash buyer accept a sale signed under a POA?
Yes, if the title company approves the POA. We send it to title early, so any problem shows up before you sign.
